Miel copt cu cortofi, salvie şi rozmarin

Am preparat aceast mieluţ anul trecut de Paşti şi a fost foarte bun. Sper să vă placă reţeta şi poate că în acest an mai multe familii vor pune pe masă un astfel de deliciu. Reţeta am preluat-o de la bucătarul britanic Jamie Oliver care este prezentată chiar în prima serie a filmului “The Naked Chef”.

Se poate folosi atât un mieluţ tânăr de-a întregul (de 2-3kg) – aşa cum am făcut noi sau un şold de miel mai mare. Salvia şi rozmarinul se găsesc cu uşurinţă în supermarketurile noastre, doar că costă mai scump fiind importate.

LISTA DE INGREDIENTE:

carne de miel (2-3kg)
piept de porc afumat – 150g
cartofi – 1-1,5kg
7-8 fire de rozmarin
sare după gust

Şi pentru sosul de ierburi vom folosi:

o legătură de salvie proaspătă
4-5 fire de rozmarin proaspăt
3 căţei de usturoi
2-3 linguri ulei de măsline
zeama de la ½ lămâie
sare după gust

MOD DE PREPARARE

Jumătate din salvie împreună cu căţeii de usturoi şi puţină sare se pisează în piuă. Se adaugă uleiul de măsline, zeama de lămâie, puţin rozmarin tăiat împreună cu restul salviei şi se amestecă bine.

În carnea de miel se fac 8-10 găuri oblice cu cuţitul de 3-4cm care se lărgesc mai apoi cu degetul şi în care se plasează sosul cu ierburi. Cu acelaşi sos se unge întreg mielul şi se umple cavitatea abdominală. Găurile se mai umple cu felii subţiri de piept de porc afumat (Jamie Oliver folosea pancetta italiană, noi am folosit Kaiser).

Carnea de miel se pune la cuptor pe gratii, iar dedesubt se pune tava pentru copt în care se va scurge zeama aromată din miel şi în care veţi pune mai apoi cartofii. Temperatura recomandată: 250°C.

După ce carnea de miel a stat la cuptor vreo 15 minute, curăţaţi şi fierbeţi 5 minute cartofii şi puneţi în tava cu sosul scurs de la carnea de miel. Se adaugă rozmarinul proaspăt tăiat, se sărează după gust şi se amestecă bine. Întoarceţi carnea de miel de la cuptor pe o parte şi alta.

Carnea de miel se coace timp de 70-80 minute, până capătă culoare roz-aurie. Se stinge focul şi se lasă să stea la cuptor pentru încă 15 minute după care se poate servi. Poftă bună!

[sp_hr color=”#818181″]

Îl mulţumim pentru reţetă pe Sergiu Ţurcanu: http://sergiu.turcanu.net

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.