Mirosul plantei este plăcut dulceag, puternic, pătrunzător, proaspăt şi înviorător. Gustul este mentolat, arzător, aproape iute şi usturător cu postgust rece.
În Europa menta se foloseşte aproape exclusiv pentru dulciuri şi lichioruri (Crème de menthe), unde iuţeala ei proaspată şi răcoritoare contrabalansează dulceaţa zahărului. Tradiţionalul Mojito sau mai puţin cunoscutele cocktail-uri Mint julep, Grasshopper sunt de neconceput fără mentă. Menta se potriveşte extrem de bine în caramele şi ciocolată. Îngheţata de mentă este delicioasă într-o zi caniculară de vară. Frunzele verzi ale plantei sunt foarte populare pentru aromatizarea ceaiurilor, limonadelor, compoturilor, jeleurilor, siropurilor, cremelor şi supelor reci, dar şi pentru ornarea lor. Menta este un ingredient necesar în ceaiul Touareg, acesta fiind băutura naţională în Maroc şi Tunisia. În bucătăria italiană menta este utilizată şi la prepararea salatelor şi sosurilor pentru paste, în bucătăria turcească la prepararea Mint Kebab-ului şi Mercimek Corbasi (ciorbă de linte), în bucătăria Maghreb la supa Herira şi salata Tabbouli etc. Menta se potriveşte şi la legume. Fasolea sau cartofii fierţi vor arăta mult mai ademenitoare şi vor căpăta gusturi inedite dacă vor fi presărate cu frunze de mentă.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.