Miel cu bulgur

Ne-am delectat de curând cu o mâncare cu tentă orientala, miel cu bulgur, a cărei reţetă v-o împărtăşesc azi. De fapt, carnea de miel din a mea oală a fost grumazul musculos al unui bebecuţ din rasa Sufolk, pe care familia mea a decretat-o ca fiind deasupra tuturor oilor ca şi calitate a cărnii, are o consistenţă de caramea când e gătită şi un gust foarte fin.

Ingrediente:

  • carne de miel din care parte vă place mai mult, adaptând cantitatea la numărul mesenilor
  • 4 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • bulgur fin, măsuraţi o cană de 300 de mililitri
  • 1 ceapă mare
  • 4 căţei de usturoi
  • 1/2 conservă de roşii în bulion
  • condimente: cate 1 lingură de de chimen proaspăt măcinat, seminţe de coriandru proaspăt măcinate, scorţişoară pudră, 1 lingură rasă de paprika dulce, 1 vârf de cuţit de chilli sau piper de cayenne, 1 foaie de dafin, sare şi piper
  • 1 legatură de pătrunjel verde

pentru sos:

  • 300 de ml. de iaurt consistent
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 2 linguri de zeamă de lămâie
  • 3 linguri de frunze de mentă proaspăt tocate
  • 2 căţei de usturoi zdrobiţi
  • sare, piper

Preparare:

Intr-o cratiţă (tigaie) largă şi adâncă se încinge uleiul apoi se rumenesc bucăţile de carne pe toate părţile.

Se adaugă usturoiul tocat fin şi ceapa tăiată peştişori, se căleşte totul împreună 3-4 minute apoi se adaugă 1 linguriţă de sare, paprika, piperul, chilli, coriandrul, scorţişoara şi chimenul, toate bine măcinate. Se amestecă ţinând vasul pe foc atât cât să-şi elibereze aromele condimentele.

Se adaugă apa fierbinte cât să acopere carnea; se pune şi frunza de dafin şi se aduce în clocot. Se acoperă cu capacul şi se lasă să fiarbă la foc domol până ce carnea s-a înmuiat.

Între timp, bulgurul se pune într-un vas şi se acoperă cu 1 litru de apă rece. După ce se umflă şi se înmoaie, se scurge printr-o strecuratoare şi se apasă uşor deasupra, ca să se elimine cât mai mult din apa acumulată.

Se pregăteşte şi sosul, amestecând toate ingredientele şi potrivind gustul de sare şi piper. Sosul se dă la rece până în momentul servirii.

După ce carnea este moale, se adaugă roşiile din conservă mărunt tocate şi bulionul lor. Se lasă să clocotească 2-3 minute, apoi se gustă sosul şi se potriveşte gustul de sare (dacă mai e nevoie).

Se adaugă imediat bulgurul bine scurs de apă şi se amestecă.

Nu se mai fierbe mai mult de 4-5 minute, atât cât se umfle bulgurul şi să absoarbă sosul. Se adaugă pătrunjelul verde tocat şi mâncarea este gata de servit.

Am servit mâncarea fierbinte alături de sosul de iaurt cu mentă şi usturoi şi, pentru cât mai multă autenticitate, alături de lipie proaspătă:

Un adevărat deliciu!

[sp_hr color=”#818181″]

O mulţumim pentru reţetă şi imagini pe Laura Laurenţiu: www.retetecalamama.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.