Cum să plantăm şi îngrijim Rucola

Ca răspuns la solicitările celor ce au deja Rucola în ghiveci de la ecoVazon, dar şi pentru cei ce vor avea Rucola am decis să scriem un mic articol despre cum trebuie îngrijită această plantă.

Rucola este originară din regiunea mediteraneană şi se cultivă foarte uşor în ghiveci. Planta nu este o plantă pretentioasă iar prima recoltă  se obţine la aproximativ 40 de zile de la însămânţare.

Însămânţare:

Seminţele proaspăt puse se udă zilnic, de 2 ori pe zi, cu apă nu foarte rece. Temperatura cea maipotrivită: 21°C. Primele frunze trebuie să apară cam în 5 zile.

Întreţinere:

Creşte bine pe mai multe tipuri de sol, însă se vor obţine rezulatate mai bine pe un sol bogat în nutrienţi şi humus, bine drenat cu nivelul pH 6-7. Recomandăm cultivarea Rucolei în substrat universal prelucrat cu fertilizanţi organici: Bokashi sau EM·1™.

Planta are nevoie de suficientă lumină, deaceea partea însorită mai mult va fi preferată. Rezistă şi la umbră, dar va avea o creştere maipuţin intensă.

Rucola rezistă până la temperaturi de -4°C şi +25°C. Dacă temeperatura se  ridică peste +25°C frunzele capătă un gust prea înţepător şi picant.

Rucola nu are nevoie de multă apă – o udare la câteva zile este suficientă. Atunci când are prea multa apă, frunzele î-şi pierd din aromă şi devin mai amărui ca deobicei.

Dăunători şi lupta contra acestora:

Cei mai ordinari dăunători în casă sunt muştele sau păianjenii,  mai rar pot apărea puricii de varză, făinaria sau putregaiul umed. Planta se va trata cu fungicidul recomandat şi se va rări pentru a oferi o aerisire bună.

Recoltare:

Pe măsură ce planta creşte, se taie frunzele laterale şi se lasă să crească frunzele mai fragede. Astfel, planta dezvoltă frunze noi în continuu. Rucola este plantă anuală şi deobicei se obţine recolta pe parcursul unui sezon de 3 luni, dar în condiţii de casă este posibilă cultivarea şi peparcursul a 6-8 luni.

Dacă lăsaţi rucola să înflorească aceasta va crea seminţe în păstăi lunguiţe care pot fi plantate.

1 thought on “Cum să plantăm şi îngrijim Rucola”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.