Ceapă umplută cu salată de linte

Ingrediente:

pentru salată:

  • 300g linte verde
  • suc de la o jumătate de lămâie
  • 1 morcov
  • 1 ceapă mică
  • ulei de măsline
  • sare, piper
  • thina (sos din susan)

pentru ceapă:

  • 2-3 cepe mari
  • o mână carne tocată de miel
  • pătrunjel
  • sare, piper
  • ulei de măsline

pentru uleiul de busuioc:

  • legătură de busuioc verde
  • ulei de soia sau de porumb

Se fierbe lintea în apă rece. Se taie morcovul şi ceapa, se adaugă lintea când e deja fiartă. Se pun sare şi piper după gust, sucul de lămâie şi ulei de măsline şi se lasă la frigider cel puţin jumătate de oră înainte de servire.

Ceapa se curăţă de coajă. Se taie în lungime şi cu ajutorul unui cuţit desprindem foaie cu foaie (mijlocul se poate tăia mărunt şi se pune în salata de linte ori în carnea tocată). Se pun la fiert în apă cu sare. Când sunt moi se scurg şi se umplu cu carnea tocată ce a fost amestecată cu sare, piper, boia dulce, ceapă şi pătrunjel. Se rulează încercând să dăm o formă de elipsă cepei. Se pun la prăjit în ulei de măsline până capătă o glazură (zahărul din ceapă iese şi datorită temperaturii mari a uleiului formează o glazură). Se scot pe o tava, se stropesc cu ulei de măsline şi se mai bagă în cuptor 5-7 minute la 200 de grade.

Se aşează pe farfurie salata de linte, se udă cu sos de thina, peste se aşează bucăţile de ceapă. Se poate orna cu frunze de busuioc. Ceea ce dă un plus de culoare dar şi un plus de gust mâncării este uleiul de busuioc.
Se pune apa la fiert, când a dat în clocot se pune legătura de busuioc înăuntru, câteva secunde cât să se opărească. Se scoate şi se pune în apă foarte rece, preferabil cu gheaţă, tot câteva secunde. Se scoate şi se pune în blender împreună cu uleiul de floarea soarelui sau soia. Se obţine un sos mai gros, verde, cu gust de busuioc.

[sp_hr color=”#818181″]

O mulţumim pentru reţetă pe Furnicuta Boscodina: www.furnicuta-boscodina.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.