Shiso roșu la ghiveci

30 MDL

Ghiveci cu șiso roșu (Perilla frutescens var. crispa), numit și busuioc chinez sau susan sălbatic. Denumiri în alte limbi: Shiso (en) din シソ shiso (japoneză), tía tô (vietnameză), 紫苏 zǐsū (chineză).

Ghiveci pătrat de plastic cu dimensiunea 9x9x10cm.

Categorie: Etichete: , Brand:

Ghiveci cu o plantă de șiso (Shiso) roșu (Perilla frutescens var. crispa), numit și busuioc chinez sau susan sălbatic.

Este o plantă perenă cultivată la noi ca plantă anuală din familia Lamiaceae, ca și menta. Originară din China este folosită tradițional în bucătăria asiatică: servit cu sashimi, la paste sau tofu în Japonia, tot acolo este folosită la prepararea prunelor murate umeboshi; este învelit în îmbucături de carene în Korea unde mai e și ingridient la bibimbap sau murat în sos de soia; în Vietnam este folosită la supe și salate, combinat deseori cu fructe de mare și pește. În alimentație pe lângă frunze se folosesc și mugurii, florile și fructele proaspete. În sec.XIX a fost folosită ca plantă decorativă în Europa.

Gustul este unul foarte specific, greu de definit, un amestec de mentă, scorțișoară, lemn dulce, dar cu o componentă astringentă puternică. Caracteristicile olfactive pentru șiso pot fi destul de variabile și depind mult de sol, climă, dar și de particularitățile soiului cultivat.

Șiso atinge înălțimea de 60 cm în grădină și până la 40cm cultivat în ghiveci. Prefera solul fertil și bine drenat, lumină intensă dar rezistă și la semiumbra. Este rezistent la seceta și se autoînsămânțează ușor, poate deveni invaziv. Se recomandă ruperea vârfurilor pentru o creștere mai intensă.

Șiso roșu este potrivit pentru colorarea produselor alimentare, se pot realiza culori variind de la un roz pal la o nuanță intensă de roșu.

În medicina orientală șiso roșu este cunoscut de secole ca un antiastmatic, antibacterian, antimicrobian, antipiretic, antiseptic, antispastic, antitusiv, carminativ, expectorant emolient, pectoral, aperitiv și tonic. Șiso poate preveni intoxicațiile alimentare asociate cu consumul de pește crud, fiind un antiseptic natural. Este folosit în tratarea artritei reumatoide, afecțiunilor respiratorii, intoxicațiilor alimentare și este utilizat pentru anumite afectiuni ale pielii, inclusiv febra fânului, eczeme și alte alergii.

Notă: Fotografiile plantelor sunt reale, însă fiecare plantă în parte poate să difere de cea prezentată în imagine.

Shopping Cart