Honbachi – plante în cărţi!

Honbachi vine din Japonia şi literalmente înseamnă „carte ghiveci”. Creşterea plantelor în cărţi e o idee ce vine de la casa creativă TokyoPistol după participarea acestora la expoziţia Hana to Hon (Floare şi Carte) în 2009. De atunci ideea a căpătat popularitate şi cărţile vechi ce nu mai prezintă valoare îşi găsesc o nouă viaţă.

Imaginaţi-vă câtă maculatură sovietică poate fi transformată în mici opere de artă vii! Realizarea este foarte simplă: găsiţi o carte veche netrebuincioasă, de preferinţă cu copertă groasă, faceţi o adâncitură dreptunghiulară în mijlocul acesteia, transplantaţi în ea o plantă existentă şi udaţi-o!

Honbachi este apreciat pentru efectul de învechire ce îl capătă cartea în timp ce este folosită pe post de ghiveci. Se pot folosi atât cărţile vechi cât şi revistele în clituri pentru volume şi suprafeţe mai mari. Când irigaţi planta aveţi grijă să nu turnaţi prea multă apă, doar atât cât e nevoie ca planta să primească apă însă ca întrega carte să nu plutească în apă. Alternativ puteţi amplasa în interiorul cărţii un talger de plastic de aceeaşi dimensiune. Nu ştim exact cât timp este folosit un honbachi, dar ideea este frumoasă şi ne-ar plăcea să o realizăm. Ce părere aveţi?

Japonezii în mod tradiţional plantează în honbachi diverse tipuri de pilea, un fel de viţă târâtoare (Muehlenbeckia axillaris), sau Kalanchoe. Din plantele noastre aromate credem că s-ar potrivi de minune pentru creson dacă ar fi pentru perioadă scurtă sau cimbrişor pentru mai mult timp.

Pe site-urile japoneze puteţi face comandă de Honbachi: setul include o carte selectată, plantă şi substrat. Preţul variază între 30-50 euro per honbachi în dependenţă de dimensiunea cărţii, însă se livrează doar în Japonia. La noi cu siguranţă ne costă mult mai puţin de realizat! Seminţele sau plantele şi substratul le găsiţi la noi pe ecoVazon, iar o carte veche dacă nu o aveţi acasă o găsiţi cu uşurinţă la comercianţii din stradă.

P.S.: Dacă sunteţi inspirat de această idee şi plantaţi honbachi, daţi-ne de ştire! Ne vom bucura mult să vedem cărţi locale dând viaţă plantelor!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.