Originea bucătăriei: Nord-Africană
Porţii: 4
Chiftelele marocane (orig.:Kefta mkaouara) de obicei se prepară într-un vas special numit tajine, dar se pot face şi în tigaie şi vas de cuptor, aşa cum este descris.
Ingrediente
- 3 linguri de ulei de măsline
- 4-5 ouă
- sare şi piper negru boabe
- frunze de coriandru sau pătrunjel verde
Pentru Chiftele:
- 450g de carne tocată de vită sau miel
- 2 linguri de coriandru proaspăt mărunţit
- 1 linguriţă de chimen
- 1 linguriţă de sare
- piper negru boabe
- ½ linguriţă paprika (piper iute)
Pentru sos:
- 1 ceapă medie tăiată cuburi
- 900g roşii tăiate cuburi
- 1 linguriţă de chimen
- ½ linguriţă paprika (piper iute)
- 1 linguriţă piper negru boabe
- 2 căţei de usturoi zdrobit
sare după gust
Mod de preparare
1. Cuptorul se încălzeşte până la 200°C.
2. Pentru chifteluţe: într-un castron se pune carne de vită tocată, pătrunjel, chimen, paprika, o linguriţă de sare, piper negru proaspăt măcinat şi se amestecă bine cu mâinile. Umeziţi mâinile şi formaţi chifteluţe (perişoare) în formă de bile cu diametrul de aproximativ 2.5 cm.
3. Într-o tigaie se încing 2 linguri de ulei în care se prăjesc puţin chifteluţele pe toate părţile, doar până se rumenesc un pic. După care se scot şi se pun de o parte.
4. Pentru sos: în tigaia în care s-au prăjit chifteluţele se adauga ceapa şi restul de ulei (1 lingură) şi se prăjeşte uşor timp de 10 minute până se face moale şi capătă o nuanţă maro. Adăugaţi restul de ingrediente pentru sos şi lăsaţi să fierbă la foc mic timp de 15-20 minute, până când apare aroma, iar sosul nu devine încă dens. Se sărează după gust.
5. Transferaţi chifteluţele la sos şi amestecaţi. Amplasaţi totul într-un vas pentru copt. Faceţi 4-5 adâncituri în amestec în care spargeţi câte un ou. Se coace în cuptor timp de 15 minute sau până când ouăle se încheagă.
6. Ornaţi cu frunză de coriandru sau pătrunjel verde. Se serveşte cu lavaş pufos cald.
[sp_hr color=”#818181″]
Mulţumim pentru reţetă Bucătarul-Şef de pe PoftaBuna.md