Araucaria – Brăduţul de apartament

Brăduţul de apartament este de fapt o specie de pin. Araucaria Heterophyla sau Pinul de Norfolk numit şi pin de apartament este o specie de conifer originară din Insulele Norfolk (între Australia şi Noua Zelandă) care creşte bine în ghiveci. Se foloseşte deseori ca pom de Crăciun.

În natură planta ajunge până la 50-60m, iar cultivat în ghivece pinul de apartament creşte până la 2-3m în înălţime. Araucaria are portul piramidal, ramurile sunt aşezate regulat în etaje suprapuse pe un trunchi perfect vertical. Frunzişul foarte atrăgător este alcătuit din numeroase ace fine, ţepoase, necurbate, de culoare verde deschis iniţial şi apoi verde închis. Planta creşte lent şi adaugă anual doar câteva secţiuni, are o durată de viaţă foarte mare crescută în apartament chiar.

Condiţiile de cameră se potrivesc acestei plante, dar trebuie respectate anumite condiţii pentru o creştere sănătoasă. Nu scoateţi Araucaria afară pe timp de iarnă, spre deosebire de alte specii de pin acesta suportă mai greu frigul.

Temperatură: Pinul de Norfolk se simte bine în spaţii răcoroase, mai ales în timpul iernii. Preferă temperaturi până la 25°C şi nu tolerează temperaturi sub 0°C.

Lumină: Are nevoie de un loc luminos, bine aerisit. A se evita însă soarele direct pentru perioade îndelungate. Daca lumina vine dintr-o singură sursă este indicată rotirea plantei din când în când pentru ca ramificaţiile să se dezvolte uniform. Vara poate fi ţinută afară, într-un loc umbrit.

Umiditatea: Menţinerea umiditătii ridicate este importantă, aceasta va fi udată cu regularitate, iar frunzişul pulverizat. Araucaria se udă foarte des în timpul verii cu apă mai rece decât temperatura mediului, necesitand un pamant umed constant. Menţineţi însă pământul mai uscat în timpul iernii.

Sol: Araucaria are nevoie de un substrat alcatuit din compost, mranită şi pământ de frunze. Se recomandă transplantarea într-un ghiveci mai mare o dată la 3-4 ani şi înlocuirea pământului de la suprafaţă în fiecare primăvară. Necesită îngrăşământ cu puţin azot în lunile de primăvară, vară şi toamnă, pe timp de iarnă însă i se impune repaos. Plantele mature trebuie fertilizate o dată la 3-4 luni, iar plantele noi la 4-6 luni.

Alte sfaturi: Este natural ca acele de pe ramurile de la bază să îşi schimbe culoarea din verde în maroniu şi să cadă cu timpul. Dacă însă mai multe ace cad, problema poate fi în temperatură sau umeditate. Crenguţele uscate rămase fără ace se taie, este însă foarte important să nu taiaţi mugurii de creştere din vârful fiecarei ramuri.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.