Denumire ştiinţifică: Fragaria vesca, familia Rosaceae.
Denumiri populare: fragă, frăguță, căpșună de pădure, agrange, buruiană de fragi, frunză, vărăguțe
Denumiri în alte limbi: Wild strawberryîn engleză, Земляника în rusă, Fraisier des bois în franceză, Fragola di bosco în italiană, Wald-Erdbeere în germană.
Origine:
Prezentare:
Fructele sunt mai mici decat capsunii obisnuiti.
Aromă/Gust: Savoare fina si gust chiar mai bun decat al capsunelor obisnuite. Fragul este renumit pentru gustul deosebit de parfumat al fructelor mici, asemănătoare cu căpșunul.
Întrebuinţări culinare: Se folosesc in mod similar. Sunt bogate in vitamine si foarte sanatoase. Fructele sunt consumate proaspete sau sub formă de magiunuri, dulcețuri.
Întrebuinţări medicinale: Fructele sunt folosite pe post de vitamine. Fructele de fragă conțin mucilagii, pectine, glucide, vitaminele A, B1, B2, PP și C, acid salicilic, antocianidina, protide, lipide, taninuri, acizi organici, săruri minerale de potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fier, fosfor.
Frunzele de fragă se pot folosi în scopuri medicinale (Folium Fragariae), acesetea sunt culese în timpul înfloririi, se taie împreună cu pețiol la distanța de 1 cm. Frunzele au un gust acrișor și o aromă specifică. Frunzele conțin taninuri elagice, fragarol, cvercetol, cvercitrină, citrol, săruri minerale, ulei volatil, zaharuri, vitamina C, acizi organici (citric, malic). Sunt uscate la temperatura de 45°С în încăperi bine aerate. Infuzia de frunze de fragă se folosește ca diuretic la bolile de rinichi. Acestea mai sunt recomandate în cazurile de diabet și anemie.
Contraindicaţii:
Alte întrebuinţări:
Recoltare/întreţinere: Udați regulat si indepartati buruienile. Fructele sunt gustoase cand sunt proapat culese. Se recolteaza din iulie. Sunt de mai mici dimensiuni decat capsunii obisnuiti. Imbunatatiti solul din gradina cu compost si ingrasamant. Plantati la distante de 20 cm. Udati dupa plantare. Creste bine in sol bogat in humus si fertil care nu se usuca niciodata complet dar care nici nu balteste in apa. Fragii de padure sunt grozavi pentru naturalizare si cresc precum plantele acoperitoare de sol printre arbusti si copaci. Creste bine si in recipiente. Fragii de padurii sunt rezistenti la ger dar daca ii plantati in ghivece trebuie mutati la adapost. Se recolteaza din iulie si pana in noiembrie. Fructele gustoase sunt o atractie pentru pasari. Recoltati cat aveti nevoie cu ajutorul unor foarfeci sau culegeti fruct cu fruct.
Păstrare/Conservare: